Ten blog powstał głównie dlatego, że nie chcemy zapomnieć tych wszystkich smaków, które pieszczą nasze kubki smakowe... Tak się składa, że przynajmniej moja pamięć płata mi figle i tak oto zapomniałam już jeden z moich ulubionych przepisów na spaghetti. Jeżeli chodzi o miłość do jedzenia to w niczym nie ustępuję Włochom, jestem może trochę zbyt liberalna i pozwalam sobie na garść parmezanu nawet na penne z łososiem, ale co tam, słowiańska fantazja buzuje mi przecież w żyłach. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeśli nie jesteście fankami boczku (zupełnie tak jak ja) to ten sos zmieni Wasze podejście...
Składniki:
4 plastry wędzonego boczku
pół cebuli
ząbek czosnku
pół szklanki białego wina
(niech mi Włoch wybaczy, ale w kuchni możecie używać nawet tego z kartonu, ba w Italii też tak robią, ale ciiii...)
puszka pomidorów
peperonicino
garść parmezanu
Spaghetti!
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.Podsmażamy boczek, kiedy jest już rumiany dodajemy cebulę i czosnek (drobno pokrojone!). Kiedy boczek jest już apetycznie zezłocony, a cebula szklista zalewamy to winem i czekamy, aż się zredukuje (jakieś 5min). Dodajemy puszkę pomidorów, sól, pieprz i peperoncino (opcjonalnie małą garść oregano). Dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec do sosu sypiemy garść parmezanu. Dodajemy ugotowany makaron i... gotowi do startu...Buon appetito!


a propósito, wczoraj obejrzałam 'Letters to Juliet', jeżeli kochacie Włochy tak samo jak ja, to na pewno spodoba Wam się ten obraz. W pełni zgadzam się z recenzją z filmweb.pl, więc nie będę się wielce rozczulać. Chociaż na prawdę film jest świetnym lekiem na chandrę, parę razy wywołał u mnie szczery śmiech... No i za cholerę nie rozumiem Sophie, gdyby mój narzeczony zabrał mnie w podróż po gastronomicznych perłach Italii to byłabym wniebowzięta! Zresztą to właśnie Victor sprawił, że ten film był dla mnie tak zjadliwy. Pomijam fakt, że aktor wcielający się w tę rolę pochodzi z Meksyku, a jak wiadomo hiszpańskiego akcentu nigdy dość!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz